Русия заяви, че е получила извинение от Ватикана, съобщава Ройтерс. Поводът

...
Русия заяви, че е получила извинение от Ватикана, съобщава Ройтерс. Поводът
Коментари Харесай

Папата се извинил на Русия за обвиненията в жестокост

Русия съобщи, че е получила опрощение от Ватикана, съобщава " Ройтерс ".

Поводът са мненията на папа Франциск предишния месец, че съветските бойци от някои етнически малцинствени групи са " най-жестоките " бойци в спора в Украйна.

На брифинг в Москва представителят на външното министерство Мария Захарова уточни, че Русия към този момент счита въпроса за приключен и се надява на градивен разговор сред Москва и Ватикана.

Папа Франциск сподели в изявление за йезуитското списание " Америка ", че някои от " най-жестоките " войници сред съветските редици в Украйна " не са от съветската традиция ", а малцинства като " чеченците, бурятите и т.н. ".

Чеченците, произхождащи от югозападната част на Русия, са най-вече мюсюлмани. Бурятите, локални поданици на Бурятия в Източен Сибир, обичайно имат най-вече будистки вярвания.

В същото интервю папата говори и за руската експанзия, заявявайки, че е " пределно ясно ", че " този, който нахлува, е съветската страна ".

Уебсайтът на Ватикана бе ударен от кибератака в дните, откакто папата разкритикува Русия, а съветският външен министър Сергей Лавров нарече папа Франциск " нехристиянин ".

От началото на съветската инвазия през февруари Франциск загатва Украйна в съвсем всички свои обществени изяви и неколкократно предизвести, че има заплаха рецесията да докара до използването на нуклеарни оръжия, което би имало неконтролируеми последици в международен мащаб.

През октомври Франциск за първи път директно помоли съветския президент Владимир Путин да прекрати  " спиралата от принуждение и гибел " в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР